DRENTHE - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Noordenveld ben je van alle Drentse gemeenten het minste kwijt: € 277,10. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Tynaarlo € 675,55 kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Drenthe

Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. De meest voordelige ceremonie van Drenthe vind je dit jaar in Noordenveld (€ 277,10), maar ook in Aa en Hunze (€ 379,90) en Hoogeveen (€ 405,75) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.

De duurste vrijdagmiddagceremonie vind je momenteel juist in Tynaarlo (€ 675,55). Hier betaal je bijna € 400 meer dan in Noordenveld voor een soortgelijke ceremonie. Ook in Assen (€ 628,23) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie

Trouwen is iets duurder geworden

In Drenthe betaal je momenteel gemiddeld € 471,08 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Deze kosten liggen 3,5% hoger dan vorig jaar. De kosten stegen hiermee minder hard dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%.

In elke Drentse gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in Assen: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 5,7% duurder dan in 2023. Je betaalt hier in 2024 € 628,23 in plaats van € 594,35 vorig jaar. In Midden-Drenthe was juist de minst sterke toename (+1,8%).