ASSEN - Tijdens de Gamma Racing Days op het TT Circuit van Assen stonden er voor Lorenzo van Riet twee races in de Supercar Challenge op het programma. Samen met Dennis de Borst reed de Castricummer in hun Hyundai i30N TCR naar twee derde plaatsen en verstevigde hij de leiding in het klassement van de Supersport 1 klasse. Vader Pim van Riet viel zaterdag in de Mazda MX5 Cup vroegtijdig uit, maar was een dag later wel de beste in de Gold Cup.

In de Supercar Challenge hebben de ‘successeconden’ een grote invloed op het verloop van de race. Zo moesten de kampioenschapleiders op zaterdag 25 seconden in de pits stilstaan, op zondag 30 seconden en bij de volgende race in Zandvoort 35 seconden. “Wat dat betreft hebben we het heel goed gedaan”, zo kijkt Lorenzo van Riet terug. “We staan in strafseconden gelijk met Arendsen en we staan nu 9 punten voor in het kampioenschap. Dan hebben we gewoon hele goede zaken gedaan.” Bij een eerste plaats worden er 15 strafseconden extra opgeteld, bij een tweede plaats 10 en bij een derde plaats 5 seconden. “Het houdt de competitie spannend, maar het is niet iets dat je vaak ziet in het autoracen.”

De tribunes rondom het TT Circuit waren gevuld met een klein aantal racefans en dat was voor de coureurs een mooi gezicht. “Geen volle tribunes zoals voorgaande jaren, maar het is wel leuk dat er weer publiek zit. Achter het stuur merk je dat bijna niet, maar af en toe valt het wel op in je ooghoeken. Het aantal deelnemers is ook iets minder, maar eigenlijk gaat dat best goed. Natuurlijk had ik op meer tegenstand in onze klasse gehoopt, maar het is even niet anders.”

Op zondag moest Lorenzo na het uitzitten van de strafseconden bij zijn pitstop aan een inhaalrace beginnen. “Ik had een goede pace, waardoor ik vrij snel het gat dicht kon rijden. Daarna heb ik leuke gevechten gehad met Ted van Vliet en René Steenmetz. Ik heb ze allebei kunnen pakken en een mooie derde plek behaald. Die laatste inhaalactie was best lastig, René is taai in het verdedigen. Dat wist ik toen ik aan zijn staart kwam. Uiteindelijk heb ik hem toch kunnen verschalken. Ik wist dat hij aan het einde van het rechte stuk de deur dicht zou gooien. Daarom heb ik opgelijnd voor een plek waar hij het niet verwachtte.”

In het kampioenschap gaan Van Riet en De Borst wat ruimer aan de leiding. “Er zijn nog twee races te gaan in Zandvoort en in Assen. Vorig jaar werd Dennis kampioen en ik tweede. Nu gaan we samen voor het kampioenschap.”

Voor vader Pim van Riet kwam er zaterdag een vroegtijdig einde aan de eerste race van de Mazda MX5 Cup. Hij viel in de eerste ronde uit. Een dag later reed Van Riet naar de zesde plaats, wat hem de beste coureur in de Gold Cup maakte. “De motor heeft zaterdag een behoorlijke klap gehad. Daardoor had ik op zondag minder vermogen en kon ik niet meer de rondetijden uit de trainingen rijden. En bovendien was ik iets te gretig getuige mijn valse start.”

Lorenzo van Riet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Febo, Team Ferry Monster Autosport, Oldenburg Auto’s en Aan Zee Slapen en Van Riet Auto’s. Pim van Riet wordt gesteund door FEBO en www.vanvlotencar.nl