ASSEN - De raadzaal zat maandagavond 28 november vol om gezamenlijk naar de voorvertoning van de film ‘Belaagd’ te kijken. In deze documentaire van regisseur Nan Rosens komen vrouwen aan het woord die te maken hebben gehad met misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. De voorvertoning is onderdeel van de wereldwijde campagne Orange the World tegen geweld tegen vrouwen.


Dat geweld is er volop, stelt Fetzen de Groot van het Centrum Seksueel Geweld, aanwezig in de raadzaal. “Een op de drie meisjes maakt seksueel geweld mee voor haar 18e en één op de tien studentes wordt verkracht tijdens haar studie. In Drenthe hadden we vorig jaar 112 meldingen. Maar het werkelijke aantal gevallen ligt veel hoger. Vrouwen melden zich niet uit schaamte of vanwege hun band met de pleger.” Dat blijkt ook uit de documentaire waarin vrouwen vertellen over hun ervaringen op straat, op het werk en thuis. Zij benadrukken dat het belangrijk is dat mensen om hen heen gaan staan; hun medestander zijn. Mensen die alert zijn als er iets gebeurt, maar ook gewoon vragen hoe het met je is.

Hoopvol

Het aantal medestanders neemt gelukkig toe, volgens Martine Schilte van Orange the World. “We zien dat scholen als het Dr. Nassaucollege en het Drenthe College met het thema aan de slag zijn gegaan. Het is belangrijk dat onze jongeren leren waar hun grenzen liggen en hoe ze daar mee om moeten gaan.” Wethouder Jan Broekema vindt het hoopvol dat er zoveel mensen naar de raadzaal zijn gekomen. “Zij willen zich hard maken om wat tegen dit geweld te doen. Ik hoop dat we hieraan een vervolg kunnen geven. Niet alleen morgen, maar ook volgend jaar. En dat we samen op weg gaan naar een veilig Assen. Voor iedereen.”

‘Belaagd’ op NPO 2

De documentaire is op 9 december om 22.18 uur te zien op NPO 2, of daarna op de website van 2Doc