ASSEN - Op 13 april is het precies 77 jaar geleden dat Canadese en Poolse troepen Assen bevrijdden. Tot grote opluchting van de bevolking. De bevrijding verliep niet zonder slag of stoot. Maar het overwicht van de geallieerden was zo groot dat de Duitse soldaten op de vlucht sloegen of zich overgaven.


Het spreekt voor zich dat de geallieerde troepen als helden werden ontvangen in de Asser straten. In het boek ‘Het horloge van de parachutist, Asser oorlogsherinneringen’ (uitgegeven door de Asser Historische Vereniging) kunt u er meer over lezen. Hierin vindt u tevens het persoonlijke verhaal van inwoners die angstige en bijzondere momenten beleefden.

Het is een dag in de geschiedenis van onze stad die bij vele Assenaren wel bekend is, maar tot dusverre vrij geruisloos passeerde. “Daar willen we verandering in brengen”, zegt burgemeester Marco Out. “13 april 1945 betekende het einde van de bezetting door de Duitsers. Het was tegelijkertijd de dag dat de inwoners van onze stad hun vrijheid terugkregen. Op 13 april aanstaande willen we daar bij stilstaan. Ik roep de inwoners op om die dag de vlag uit te steken. Om de vrijheid te vieren en te koesteren.”