ASSEN - Amateurarcheoloog Jan van Rijn doet al dertig jaar archeologisch onderzoek in en rondom Assen. Aan de rand van de wijk Kloosterveen, waar de huizen van de nieuwe buurt Kloosterakker gebouwd worden, deed hij een bijzondere vondst. Hij vond tijdens een onderzoek, dat in 2021 uitgevoerd werd door een Werkgroep van de Drents Prehistorische Vereniging, een zogeheten schrabber. Het is een voorwerp dat zo’n tien- tot twaalfduizend jaar geleden gebruikt werd om pelsdierhuiden van bijvoorbeeld bevers of otters schoon te maken.

“Met water en zand schraapte de schrabber het vet van de huid met de scherpe randen van de drie centimeter lange vuursteen”, legt Van Rijn uit. “Het unieke van dit werktuig is dat de Universiteit van Leiden onderzocht heeft waarvoor het precies gebruikt werd. Met name door beschadigingen op de schrabber en hoe de vuursteen was vastgemaakt -in een stukje bot of gewei- bepaalde dat een rendiervolk het gebruikte om huiden schoon te maken. De huiden werden gebruikt voor kleding of tenten”, aldus de amateurarcheoloog.

Informatiedag Kloosterakker zaterdag 6 juli

Voor meer informatie over de nieuwe wijk Kloosterakker, de archeologische vondsten die er zijn gedaan en de beschikbare kavels: kom naar de informatiedag op zaterdag 6 juli van 10.00 uur tot 14.00 uur in de infokeet van Kloosterakker aan de Domeinweg in Assen.