ASSEN - Van 2 tot en met 9 november is het de week van de Pleegzorg. Pleegzorg Nederland en Trias Jeugdhulp vragen tijdens deze week aandacht voor de pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Er zijn ruim 800 kinderen in Nederland op zoek naar een thuis. Tijdens deze week zijn er verschillende activiteiten om pleegouders in het zonnetje te zetten en meer mensen enthousiast te maken voor het pleegouderschap.

Zes kinderen in meer dan dertig jaar

Aad en Marja uit Assen vormen een enthousiast pleeggezin, die in de jaren zeventig hun eerste twee kinderen, twee zusjes, in huis namen. Aad vertelt: “Zelf waren we best jong, midden twintig, maar hadden daarom ook de flexibiliteit en onbevangenheid om deze pubers een zo veilig mogelijk thuis te bieden. Gedurende de afgelopen dertig jaar verbleven er in totaal zes kinderen bij ons. We hadden er nooit meer dan twee. Eén kind woonde zestien jaar bij ons. De kortste periode was een jongen die twee maanden bleef. Met drie van hen hebben we nog steeds contact.”

Vertrouwen winnen

Marja vervolgt: “Het allerbelangrijkste is dat een kind je leert vertrouwen. Ieder pleegkind heeft een eigen achtergrond en komt niet uit een veilige gezinssituatie. Vertrouwen krijgen kon daarom best lang duren. Geduld is belangrijk. Ik weet nog dat één van onze pleegkinderen heel stil was. Na drie maanden ging haar handje omhoog, toen ze voor ons huis langsfietste. Dat was een ongelooflijk moment. Of even contact krijgen met je pleegkind bij een bepaald muziekje. Als we dat hoorden, dansten we iedere keer rond de keukentafel. Hoewel de behoefte van het kind steeds centraal staat, doe je uiteindelijk dingen die je ook met je eigen kinderen zou doen: een familiedag organiseren, sporten, een fietsvakantie of gewoon spelletjes aan tafel. Als je ziet dat je pleegkind zich vertrouwd en fijn voelt, is het (dubbel) genieten.”

Het stadhuis kleurt groen in de week van de Pleegzorg

Om ieder kind dat op pleegzorg wacht groen licht te geven zijn 3500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Daarom kleurt in de week van de pleegzorg het stadhuis groen. Het groen verlichte stadhuis is onderdeel van de actie om in heel het land bekende gebouwen en monumenten groen te verlichten. Op vrijdag 4 november is in de City of Life Church in Assen (Zuidersingel 82) een informatiedag over pleegzorgouder zijn. Wilt u meer informatie over pleegzorg en pleeggezinnen? Ga naar pleegzorg.nl (externe link), pleegzorgdrenthe.nl of bel 0592 367979.