ASSEN - Leerlingen bewustmaken van wat zwerfafval met de omgeving doet. En dat afval ook als grondstof voor nieuwe producten kan dienen als je het op een goede manier weggooit. Dat is het doel van twee zwerfafvalprojecten van de gemeente: een zwerfafvalexpositie en een snoeproute-aanpak.

Vandaag gaf wethouder Bob Bergsma hiervoor het startsein op het Gomarus College en het Dr. Nassau College Quintus in Assen. De wethouder heeft de snoeproute bij het Dr. Nassau College Quintus schoongeveegd met een veegmachine en heeft op beide scholen de vitrinekastjes van de zwerfafvalexpositie ingericht met een aantal eerstejaarsleerlingen. Beide scholen kregen een lespakket om met zwerfafval aan de slag te gaan in de les.

Waarom deze projecten?
In 2020 kregen alle bassischolen in Assen al een pakket met zwerfafval opruimmaterialen en lesmateriaal. Dit jaar organiseert de gemeente Assen met verschillende voortgezet onderwijs scholen een aantal zwerfafvalprojecten. Wethouder Bob Bergsma: “Hiermee willen we leerlingen bewustmaken van de gevolgen van zwerfafval voor de bodem, het water en de dieren. Verder laten we zien dat afval ook grondstof is voor nieuwe producten. Zo willen we zwerfafval rondom de scholen en in heel Assen voorkomen.” Het opruimen van zwerfafval kost de gemeente enkele tonnen per jaar.

Wat is de zwerfafvalexpositie?
De gemeente Assen plaatst samen met een aantal eerstejaarsleerlingen een vitrinekastje in de school met daarin drie soorten zwerfafval. Deze blijven staan zolang deze groep op school zit. De leerlingen lopen er elke dag langs en zien rechtstreeks wat er door de jaren heen met het zwerfafval gebeurt. Namelijk helemaal niets. Het zwerfafval vergaat niet of nauwelijks, wat ook het geval is als het buiten ligt. Bij de expositie staat informatie over wat het zwerfafval doet met de bodem, ons water en de dieren, en welke producten we ervan kunnen maken als we het op een goede manier weggooien. De andere voortgezet onderwijs scholen in Assen krijgen deze zwerfafvalexpositie ook aangeboden.

Wat is de snoeproute-aanpak?
Op looproutes van supermarkten of eetgelegenheden naar voortgezet onderwijs scholen ligt vaak zwerfafval, afkomstig van het eten en drinken dat de scholieren halen. De gemeente Assen plaatst bebording, stoeptegels, prullenbakstickers en posters langs een zogeheten snoeproute om scholieren te stimuleren het afval in de afvalbak te gooien. Deze aanpak testen we voor de eerste keer bij het Dr. Nassau College Quintus. Vervolgens kan het project eventueel ook bij andere scholen uitgerold worden.

Gratis afvalgrijper en vuilniszakring voor inwoners
Op zaterdag 18 september is het World Cleanup Day 2021. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Zelf aan de slag met het opruimen van zwerfafval? De gemeente Assen biedt inwoners van Assen die actief zwerfafval opruimen een afvalgrijper en vuilniszakring aan. Hiervoor kan je mailen naar duurzaamheidscentrum@assen.nl (link stuurt een e-mail). Gemakkelijke en direct toepasbare tips om (zwerf)afval te voorkomen vind je hier. Of kom langs in het Duurzaamheidscentrum Assen om de expositie ‘Sanne gaat circulair’ te bezoeken. In deze expositie vertelt Sanne hoe jij jouw positieve bijdrage op de planeet kan vergroten.