ASSEN - Maandag is stationshond Mannes van zijn plek getakeld. Het kunstwerk gaat voor een aantal maanden terug naar de werkplaats in Werkendam. Daar zal het gespecialiseerde bedrijf PolyProducts de afwerklaag van Mannes herstellen. De demontage verliep goed. Bij de sokkel van Mannes komt binnenkort tijdelijk een aantal doeken. Hiermee blijft Mannes toch in beeld voor Assenaren en bezoekers. Mannes komt komend voorjaar terug.


Cultuurwethouder Bob Bergsma was er even bij maandag: “De tijdelijke verhuizing is nodig om Mannes goed te kunnen herstellen. Het zal vreemd zijn dat hij er even niet meer is. omdat we er inmiddels aan gewend zijn dat Mannes je verwelkomt als je aankomt in Assen en afscheid neemt op het moment dat je weer vertrekt. Maar gelukkig komt hij helemaal weer opgeknapt terug en staat er dan weer een stralende Mannes.”

In de laklaag van Mannes kwamen de afgelopen periode doffe plekken. Ook lieten de lagen op enkele plekken los. Gemeente Assen heeft samen met de kunstenaars onderzocht hoe Mannes het beste hersteld kan worden. Het uitgangspunt is dat alle oude laklagen worden verwijderd en dat Mannes een compleet nieuwe afwerklaag krijgt. De afgelopen periode is onderzocht welke herstelmethode op de lange termijn de beste oplossing biedt. Met een testpaneel van hetzelfde materiaal en dezelfde detailleringen als Mannes is gekeken naar het effect van langdurige invloed van het klimaat.