ASSEN - Vorige week donderdag en vrijdag was het 77 jaar geleden dat 33 parachutisten van het 22ste en 23ste regiment van de Special Air Services zijn gesneuveld in de strijd tegen de bezetter. Samen met onder andere stichting Herdenking Franse Parachutisten en Colonel Christian Yves Guy Wolfgang Bachmann van de Franse Ambassade stonden we donderdag 7 april bij het monument aan de Balkenweg stil bij de slachtoffers.


In Drenthe is in de nacht van 7 op 8 april 1945 een regiment van ruim 700 Franse para’s gedropt. Onder de codenaam ‘Operation Amherst’ werden zij in groepjes van circa vijftien man in de hele provincie gedropt. In Assen zijn 33 van deze parachutisten om het leven gekomen. Ter nagedachtenis hieraan is in 1985 het ‘Monument voor Franse Parachutisten’ onthuld aan de Balkenweg in Assen.

Donderdag werden bij het monument de slachtoffers herdacht. Hun namen werden voorgelezen door scholieren en er werd een minuut stilte gehouden. Locoburgemeester Jan Broekema legde een krans bij het monument.