ASSEN - In de afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Assen. Hiervoor zijn kantoorpanden omgebouwd naar locaties die geschikt zijn als woonruimte voor vluchtelingen. Inmiddels zijn twee locaties in gebruik genomen: Eemland 1 en het pand van Univé aan de Jan Bommerstraat.

Eemland 1
In de locatie Eemland zijn 55 ruimtes ingericht waar vluchtelingen kunnen verblijven en slapen. Vlak voor de oplevering konden direct omwonenden een kijkje nemen in het gebouw. De meeste buurtbewoners vonden dat fijn; ze hadden geen idee wat ze konden verwachten. Ze waren onder de indruk van hetgeen er in korte tijd is neergezet. Een bezoeker benoemde heel treffend: “Oekraïense vluchtelingen krijgen hier een prachtige plek. Het is zeker geen luxe hotel, maar de inrichting is compleet en doet warm aan. Het is een veilig onderkomen op een rustige plek.” Inmiddels hebben de eerste bewoners hun intrek in het gebouw genomen.

Univé
Na een interne verbouwing is de locatie Univé sinds deze week klaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In totaal biedt het pand ruimte aan zo’n 140 personen. De Oekraïners die tijdelijk in De Bonte Wever en het Apostolisch Genootschap verbleven, zijn afgelopen maandag verhuisd naar deze locatie.

Lauwers 1 in voorbereiding
Op dit moment treffen we voorbereidingen om het pand aan de Lauwers 1 ook om te bouwen tot opvanglocatie. De verwachting is dat deze locatie vanaf augustus gefaseerd beschikbaar komt.

Aankleding en spelletjes gezocht

Om de opvanglocaties aan te kleden zijn we nog op zoek naar woonaccessoires als schilderijtjes, planten, fotolijstjes, etc. Bordspellen voor zowel volwassen als kinderen zijn eveneens van harte welkom. Tot slot zoeken we eetkamerstoelen, het liefst stapelbaar. Heeft u spullen over? U kunt ze elke woensdag- en vrijdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur afleveren bij de opvanglocaties.