ASSEN - Zaterdag 10 september is de landelijke Open Monumentendag. Ook Assen doet hier aan mee. Al wandelend ontdekt u ‘Assen achter de schermen’. U opent (achter)deuren die u nog nooit geopend heeft en ziet monumenten die u nog nooit eerder heeft gezien, zoals de monumentale panden in de Kloosterstraat, het torentje van het Drents Archief of (de tuinen van) het Ontvangershuis. Onder voorbehoud doet ook Huize Tetrode mee.

Ambachten

Het landelijke thema is ‘Duurzaamheid’ en staat naast ‘Assen achter de schermen’ centraal.
U ziet hoe oude ambachten zoals gebint maken, restauratie schilderen of klokken maken bijdragen aan de duurzaamheid van verschillende monumenten. Open Monumentendag begint om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

Het programma:

 • Informatiestand/Asser Historische Vereniging, Brink
 • Mobiele smid, Brink
 • Wandeling met gids door de kantoren van het Drents Museum, via de Kloosterstraat naar de achterkant van de panden van Het Drentse Landschap, Drents Archief, via Ontvangershuis en Huize Tetrode naar het voormalig Huis van Bewaring.
  Start: Pand 42 (Brink)
  Tijd: vanaf 11.00 uur, ieder half uur
  Duur: een uur, laatste wandeling: 16.00 uur
  Aanmelden is niet nodig
  Aansluitend aan uw wandeling kunt u naar de open dag van de Rechtbank
 • Jozefkerk, Kerkplein 1: demonstraties van restauratie- en decoratieschilder Appie Veenstra en Gerwin Alting, Meester restauratiestucadoor
 • Noorderbegraafplaats, Kerkhofslaan: rondleidingen vanaf 11.00 uur
 • RK kerk, Nassaulaan 3c

Wij zien u graag op zaterdag 10 september.