ASSEN - De provincie Drenthe heeft de start- en finishgemeenten bekend gemaakt van het Europees Kampioenschap wegwielrennen 2023. De Europese titelstrijd wordt van dinsdag 19 tot en met zondag 24 september 2023 verreden in de fietsprovincie Drenthe. De tijdritten worden georganiseerd in Emmen. De verschillende wegwedstrijden komen door de hele provincie omdat er wordt gestart vanuit verschillende gemeenten. Ook Assen is opgenomen als startlocatie.


Gedeputeerde Henk Brink: “We zijn trots dat de provincie Drenthe volgend jaar gastheer mag zijn van het Europees Kampioenschap wegwielrennen, een topsportevenement van formaat. Hopelijk maken de inwoners van Drenthe er ook een prachtig volksfeest van. Als ik het enthousiasme hier vandaag bij de vertegenwoordigers van de gemeenten zie, gaat dat feest er zeker komen.” Voorzitter Europese Wielerbond Enrico Della Casa: “Het idee van meerdere start- en finishgemeenten spreekt ons enorm aan. Het is duidelijk dat de hele provincie Drenthe betrokken is bij dit evenement. Daar zijn wij blij mee.”

Drents Museum als startpunt

Emmen krijgt een belangrijke rol in de Europese titelstrijd als locatie voor de individuele tijdritten op dinsdag 19 september. Deze starten vanuit Wildlands en finishen op de Hondsrugweg in Emmen. Een dag later is dezelfde stad de start- én finishlocatie voor de Mixed Team Relay voor junioren en profs. De wegwedstrijden finishen allemaal op de Col du VAM, maar starten elke keer vanuit een andere Drentse stad. Door voor verschillende startplaatsen te kiezen kan de provincie de schoonheid en variatie van Drenthe aan een groot publiek tonen en kunnen veel inwoners de wielerwedstrijden van dichtbij meemaken. Op zondag 24 september starten de mannen profs nabij het Drents Museum in Assen. De precieze routes van de wegwedstrijden worden in een later stadium bekend gemaakt.