ASSEN - De stadsduiven in het centrum zorgen voor veel overlast bij winkeliers, bewoners en vastgoedeigenaren. Daarom bracht Bart Broersma van vogelasiel Fugelhelling vier weken geleden een aantal lokduiven naar een gloednieuw duivenverblijf op het dak van het gemeentehuis. Daarna voerde hij ze iedere dag. Granen met grit en mineralen werd verreweg hun favoriete voer. De lokduiven hadden frisse lucht, konden naar buiten kijken, kregen water met medicijnen tegen wormen en luis, maar bleven binnen.

Voor het eerst naar buiten

Afgelopen woensdag was het zo ver. De lokduiven vlogen voor het eerst naar buiten. Zij proberen de duiven in de stad naar de duiventil te lokken. Ook komt er een verbod per 15 juli voor het voeren van duiven in het centrum. Dit voerverbod en de lokduiven moet de stadsduiven doen verhuizen naar het lekkere eten op de plek van de gemeentelijke duiventil. Naast dat voer, is daar ‘een tribune’ waar de duiven naar elkaar kunnen loeren. En een kleine honderd afgetimmerde hokjes, waar de vogels heerlijk kunnen verblijven. Eén paar lokduiven krijgt zelfs jongen.

Geen duiven meer voeren in het centrum

Bart: ‘’Als duiven weten dat er ergens steeds voedsel is, dan komen ze daar terug. Daarom is het ook zo belangrijk dat vanaf 15 juli de stadsduiven in het centrum niet meer worden gevoerd. De stadsduiven krijgen dan honger en gaan met behulp van de lokduiven naar de duiventil op het dak van het gemeentehuis.’’ Met borden in het centrum geven we het voerverbod aan. En het voerverbod gaan we handhaven.