ASSEN - Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we iedereen die is omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Hierdoor beseffen we ons dat leven in vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is.


Stille Tocht

Op donderdag 4 mei lopen we met elkaar de traditionele Stille Tocht. Om 19.35 uur vertrekt de tocht vanaf de Kerkstraat, ter hoogte van de Torenlaan/Kerkplein. De tocht eindigt bij het Provinciaal monument op de Brink. De klokken luiden van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur. Om 20.00 uur nemen we twee minuten stilte in acht. Van 18.00 uur tot zonsondergang mogen de vlaggen halfstok worden gehangen.

Herdenkingsdienst

Voorafgaand aan de Stille Tocht wordt er op initiatief van het platform levensbeschouwelijke organisaties Assen om 18.30 uur in de RK Kerk aan de Dr. Nassaulaan een dienst gehouden. Het thema is: "Leven met oorlog!". Na deze herdenkingsdienst is er gelegenheid om aan te sluiten bij de Stille Tocht naar het Provinciaal monument op de Brink.

Herdenkingsconcert

Na afloop van de Stille Tocht is er in de Jozefkerk, Collardslaan 2a, om 20.45 uur een herdenkingsconcert. De Christelijke Oratorium Vereniging Assen brengt Missa brevis Sancti Joannis de Deo van Joseph Haydn ten gehore.

Pianist Peter Cramer begeleidt het koor bij dit concert en het geheel staat onder leiding van dirigent Marion Bluthard. De toegang is gratis, maar bij de uitgang wordt een collecte gehouden om de onkosten te beperken.