ASSEN - De Kinderboekenweek is inmiddels voorbij, maar een boek lezen blijft belangrijk. Zeker voor kinderen. “Lezen draagt bij aan fantasie en concentratie, vergroot de taalontwikkeling bij jonge kinderen en schept een band,” aldus Gerda de Vries, hoofd Educatie, Media & Advies van De Nieuwe Kolk (DNK). De Kinderboekenweek sloot 8 oktober hier af met het kinderboekenfestival TimBoekToe. Een feest voor kinderen met bekende schrijvers als Pieter Koolwijk en Edward van de Vendel, YouTubers en vloggers.


“Een kind leert via lezen de wereld om zich heen kennen en het helpt om mee te kunnen doen in de maatschappij. Lezen is een basisvaardigheid die een kind overal nodig heeft,” vervolgt Gerda. “Bij ons in De Nieuwe Kolk kan een kind ontdekken dat lezen leuk is en dat je er blij van kan worden. Naast leesbevordering stimuleren wij ook digitale vaardigheden, talentontwikkeling, techniek of creativiteit. Hiervoor komt er een speciale ruimte genaamd DNK-NXT. Je kunt er alle jeugdboeken (tot 15 jaar) al vinden en elke week workshops volgen. Ook in de herfstvakantie. Over enkele maanden is DNK-NXT helemaal af.”

Lezen op middelbare scholen een boost geven

Van alle kinderen en jongeren in Europa lezen Nederlanders het minst. Dat is uit onderzoek gebleken. Ook lezen zij door smartphone en internetgebruik steeds oppervlakkiger. Leesbevordering is een van de kerntaken van de bibliotheek. In samenwerking met gemeente en andere partijen probeert DNK het niet of minder lezen tegen te gaan. Nog niet zo lang geleden nam de Asser gemeenteraad een motie aan om het lezen op middelbare scholen te bevorderen en een boost te geven. Meer weten over de bibliotheek in DNK of DNK-NXT? Kom langs of kijk op DNK.nl/bibliotheek. Kinderen onder 18 jaar kunnen een gratis abonnement afsluiten.