ASSEN - Al meer dan een jaar heeft Assen last van autobranden. Wat begon met het in brand steken van scooters van Go Sharing, groeide de laatste twee maanden uit tot brandstichtingen waar auto’s bij waren betrokken. Harry Mulder, operationeel expert bij de politie, vertelt: “Zoveel branden in zo’n kort tijdsbestek hebben we nog niet eerder gehad. We hebben verschillende aanhoudingen gedaan, maar het is lastig om de dader(s) te pakken te krijgen. De branden wissen namelijk veel sporen uit.” Camera in Beeld kan hierbij helpen.

Camera in beeld

Harry Mulder: “De politie is continue bezig om manieren te vinden om mensen te bereiken en zo aan informatie te komen. Camera in Beeld is zo’n middel, waarbij inwoners camera’s op hun privéterrein kunnen aanmelden bij de politie. Hierdoor kunnen we makkelijker zien wie we kunnen benaderen om camerabeelden op te vragen. Zo krijgen we als politie steeds meer informatie over eventuele daders. Een autobrand hoeft daar niet op te staan, maar misschien zien we wel bewegingen van iemand in de openbare ruimte, die kunnen bijdragen aan het politieonderzoek. Hoe meer inwoners mee doen aan Camera in Beeld, des te groter wordt de pakkans. Zo krijgen we meer ogen en oren in de wijk. Het kan een goede toevoeging zijn naast bijvoorbeeld Assen-Alert!, de digitale buurtpreventie van alle wijken in Assen.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Burgemeester Marco Out steunt dit initiatief: “Zorgen voor onze veiligheid doen we met elkaar. Politie en gemeente werken daaraan. Maar ook u als inwoner van Assen, kan daar een bijdrage aan leveren. Wees daarom alert. Ziet u iets dat verdacht is, meld het dan. Ik roep iedere inwoner op die een camera op het terrein heeft, of van plan is dit aan te schaffen, deze beelden te delen met Camera in Beeld. Zo zorgen we, samen met andere middelen, dat het prettig en veilig wonen blijft in onze stad.”

Makkelijk aan te sluiten

Het aansluiten van uw camera op het netwerk van Camera in Beeld is vrij eenvoudig. Ook de ‘slimme deurbel’ waarbij een camera in de deurbel zit, kan aangesloten worden. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) mag u alleen uw eigen terrein en eigendommen filmen. Een camera mag dus ook gericht zijn op uw auto, als deze naast uw huis staat. Heeft u op uw terrein een camera of bent u van plan die aan te schaffen? Deel de beelden op Camera in Beeld. Ga daarvoor naar politie.nl/informatie/aanmelden-camera-in-beeld.