ASSEN - Vanaf deze week rijdt er een elektrische veegmachine in Assen. Wethouder Bob Bergsma nam de wagen vanochtend officieel in gebruik. Assen is daarmee de eerste gemeente in Nederland met een elektrische veegmachine van dit formaat. De wagen is vrij van uitstoot (emissieloos) en is een stuk stiller.


Wethouder Bergsma: “We willen het wagenpark van de gemeente verduurzamen. Met de aanschaf van deze volledige elektrisch veegmachine zetten we opnieuw een belangrijke stap in de goede richting. De wagen is niet alleen schoner, maar ook nog eens de stilste machine in zijn soort. Dat maakt het aangenamer voor de mensen die ermee werken, maar ook voor onze inwoners.”

Geen uitstoot
De elektrische veegmachine van RAVO is de eerste, volledige elektrische veegmachine, met dezelfde capaciteit als een ‘gewone veegmachine’. Hij kan ongeveer 6,5 uur achter elkaar ingezet worden. Daarbij wordt geen CO2 uitgestoten. Assen is de eerste gemeente die deze machine in gebruik neemt.

Duurzaam wagenpark
De gemeente wil dat het wagenpark in 2030 CO2 neutraal is. Bij nieuwe aankopen, wordt er gekeken naar de meeste groene mogelijkheden. Naast een elektrische veegmachine beschikt de gemeente over een aantal elektrische dienstauto’s. Daarnaast stapt de gemeente over op elektrische handgereedschappen en worden er als proef robotmaaiers ingezet om sportvelden te maaien. Sinds kort worden alle dieselvoertuigen voorzien van HVO100 (een dieselvervanger) in plaats van ‘gewone diesel’. Dit is een veel duurzamere brandstof.