ASSEN - Op woensdag 25 augustus plaatste wethouder Bob Bergsma van de gemeente Assen de eerste circulaire lichtmast van Nederland op de Esakkerweg in de wijk Peelo in Assen. Een belangrijke stap om het unieke concept Circulair Verlicht te realiseren, dat de gemeente Assen in 2019 samen met het adviesbureau MONTAD heeft ontwikkeld. Het Idee achter dit concept is om afgeschreven lichtmasten zodanig circulair te herstellen, dat ze opnieuw gebruikt kunnen worden en dan net zo’n lange levensduur hebben als nieuwe masten.

Wethouder Bob Bergsma: “De afgeschreven lichtmasten krijgen een tweede leven. Het is een voorbeeld van het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen. Dit project past perfect in de landelijke doelstelling ‘100% circulair in 2050’. Ik zou het mooi vinden als Assen hiermee andere gemeenten en regio’s kan inspireren.”

Wereldprimeur
Eind 2019 zijn 75 stalen en aluminium masten uitgegraven in de Beilerstraat in Assen. Deze masten waren aan het eind van hun levensduur. De afgelopen periode zijn deze, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, aangepakt met een uniek procedé. De komende periode worden 75 circulaire lichtmasten weer teruggeplaatst. Uit onderzoek van MONTAD blijkt dat circa 85% van de lichtmasten weer de volledige levensduur mee kunnen. Circulair Verlicht is een uniek concept, dat nog niet eerder is vertoond. Daarmee is het niet alleen een primeur voor Assen en Nederland, maar is het een wereldprimeur.