NEDERLAND - Noah, Emma en Lucas worden naar verwachting de meest populaire babynamen van 2024. Dat voorspelt Kaartje2go op basis van interne data. Opvallend is dat een frisse oer-Hollandse wind door de top 100 meest populaire babynamen waait met nieuwkomers als Ties, Guus en Fien.


De kaartenwebshop deed onderzoek naar de meest gekozen babynamen op hun geboortekaartjes en maakte op basis hiervan een voorspelling voor 2024. Het lijkt erop dat we ook dit jaar weer korte namen kiezen voor onze kleintjes. Acht van de tien namen in de top tien hebben vier of minder letters. Alleen Emily en Sophie, op de vijfde en achtste plaats, zijn een uitzondering.

Snelle stijgers

De naam Emily is snel in populariteit gestegen, blijkt uit de interne data van Kaartje2go. In de voorspelling voor 2023 stond die naam nog op de 33ste plaats in de top 100. Dit jaar staat Emily vijfde. Naast snelle stijgers zijn er ook nieuwkomers in de top 100 babynamen die het tot de eerste vijftig hebben geschopt. Luna (plek 15), Evi (22), Boaz (27) en Lars (42) zijn nieuwe namen in de lijst.

"Het is ieder jaar weer interessant om te zien welke namen verdwijnen en welke namen hun intrede doen. Sommige namen zijn al jaren populair, zoals Noah en Finn, maar het blijft lastig om hier echt een pijl op te trekken. Hoewel de naam Emily best zo'n spectaculaire nieuwkomer kan zijn door de populaire serie Emily in Paris", zegt Amber Serbonij van Kaartje2go.

Snelle dalers

Naast de snelle stijgers zijn er ook opvallende dalers. Max is het meest gedaald met 65 plaatsen, van plek 30 naar plek 95. Liv is gezakt van 5 naar plek 53. Tess, de nummer negen van een jaar geleden, staat op plek veertig.

Finn, de op één na populairste jongensnaam van 2023, is nu een jaar later nog altijd een populaire naam en staat op de zesde plek. Luca is gezakt van plek vier naar plaats 33. Sem, die een jaar geleden nog de op twee na populairste jongensnaam was, staat op plek 16 in de top 100.

Engelse namen populair

Namen uit Engeland zijn gewild onder Nederlandse papa's en mama's. Twintig namen uit de top 100 zijn van Britse afkomst. Samen met het Hebreeuws staat deze afkomst hiermee bovenaan. Een Nederlandse naam is ook nog altijd populair. Deze herkomst komt twaalf keer terug in de ranglijst. "Naast de herkomst zijn ook de betekenissen van de namen uit de top 10 opvallend. De helft van deze namen heeft namelijk een lieflijke betekenis, zoals eerlijk, licht, lief of vrede", legt Serbonij uit.

Wil je weten of jouw naam in de top 100 staat en welke namen in jouw provincie populair zijn? Hier vind je het hele babynamen onderzoek.