NEDERLAND - Naast alle feestelijkheden staat de laatste week van 2023 voor vele muziekliefhebbers traditioneel in het teken van het luisteren en kijken naar de TOP 2000 van Radio 2. Deze is dit jaar toe aan een jubileumeditie want het is inmiddels de 25e keer dat de lijst door het publiek is samengesteld. De Top 2000 begint komende nacht en duurt tot de laatste minuten van het huidige jaar.


De "lijst der lijsten" is in de afgelopen weken weer samengesteld door vele luisteraars van alle leeftijden en menigeen zal in de week tussen kerst en de jaarwisseling aan de radio of buis gekluisterd zijn wachtend op hun persoonlijke favorieten.

De 25e editie van de Top 2000 begint op 25 december even na middernacht met "New York Minute" van Don Henley" Kort voor het aanvangen van 2024 wordt de lijst afgesloten en het is niet verrassend dat dit gebeurt met "Bohemian Rhapsody" van Queen. De klassieker uit 1975 staat inmiddels voor de 20e keer bovenaan in de Top 2000. Vijf keer werd de hegemonie van Queen doorbroken in de loop der jaren. Boudewijn de Groot lukte dat als eerste met "Avond" in 2005. "Hotel California" van de Eagles stond in 2010 en 2014 bovenaan de lijst en "Imagine" van John Lennon in 2015. De laatste keer dat Queen werd afgelost was in 2020 door "Roller Coaster" van Danny Vera. De Zeeuwse zanger staat in de nieuwste editie op een tweede plaats net voor "Hotel California". Overigens is voor het eerst in de historie de top 10 van de lijst exact hetzelfde als vorig jaar.

Andere feitjes

Maan en Goldband zijn de hoogste nieuwkomers in de NPO Radio 2 Top 2000 op nummer 180 met Stiekem. Opmerkelijk, Goldband had vorig jaar met Noodgeval ook al de hoogste binnenkomer. Naast Stiekem zijn de hoogst genoteerde nieuwelingen dit jaar Tonight van Son Mieux op 213, Anti-Hero van Taylor Swift op 215, Engelbewaarder van Marco Schuitmaker op 243 en Make It A Memory van Danny Vera & Krezip op 270. Daarmee zijn vier van de vijf hoogste nieuwe binnenkomers van eigen bodem.

Queen prolongeert de titel van belangrijkste hofleverancier: de band staat er net als vorig jaar 36 keer in. Nummer twee is The Beatles met 28 noteringen en dat zijn er drie minder dan in 2022. De derde plaats is voor ABBA met 25, evenveel als vorig jaar. Van de Nederlandse artiesten staat BLØF het vaakst in de lijst met 17 nummers, gevolgd door Golden Earring en De Dijk met ieder 15.

Stemmers grijpen jaarlijks de Top 2000 aan om hun overleden helden te eren. Van de in mei dit jaar gestorven Tina Turner stijgen alle noteringen ten opzichte van 2022. Het hoogst staat Proud Mary, een duet met Ike Turner, op 142. We Don’t Need Another Hero op 1253 is de meeste plaatsen geklommen en staat 730 plekken hoger dan vorig jaar.

Van de in juli overleden Sinéad O’Connor zijn Nothing Compares 2 U en Troy flink gestegen in vergelijking met vorig jaar, respectievelijk 265 en 194 plaatsen.

Ook bij de in november overleden The Pogues-voorman Shane MacGowan is een duidelijk effect te zien: Dirty Old Town en Fiesta van de Ierse band staan voor het eerst in de lijst. Fairytale Of New York, een kerstduet met Kirsty MacColl, wint bijna duizend posities: van 1250 vorig jaar naar 252 nu. De welbekende Friends-tune I’ll Be There For You van The Rembrandts debuteert op 1224 en heeft ongetwijfeld te maken met het overlijden van Friends-acteur Matthew Perry in oktober.

De complete lijst bekijken of downloaden? Kijk dan hier.