NEDERLAND - Zit jij ook zo graag met een goed boek onder een warm dekentje tijdens die lange, gure wintermaanden? Of zoek je nog een cadeau voor de feestdagen? In beide gevallen hebben wij een aantal tips voor je, speciaal geselecteerd door literair agent, recensent en uitgever, Hanneke van de Water.


Nocturne voor Messina van Boris Eustatia
Het hoofdpersonage in ‘Nocturne voor Messina’ is David. David heeft een voorkeur voor complexe relaties en worstelt met hechtings- en verlatingsangst. Met thema’s als melancholie, vervreemding, somberheid, teleurstelling, ambiguïteit, morele corruptie, schuld en paranoia weet Eustatia een schitterend verhaal te creëren. De schrijfstijl van dit nieuwe schrijftalent is toegankelijk, indringend maar niet zwaar, wrang, met enige humor, regelmatig scabreus en provocatief. Kort nadat zijn moeder is verongelukt, speelt David haar lievelingsnocturne. Hij verwacht de liefdevolle hand van zijn vader op zijn schouder, maar die slaat hem van de pianokruk. David zoekt naar houvast, maar raakt in de war door een incident met zijn lerares Duits. Zijn hautaine, eerste vriendinnetje is slechts in hem geïnteresseerd om zijn lichte tintje en donkere krullen. Alles verandert wanneer de beeldschone Messina in zijn leven verschijnt. Voor haar wil hij leven. Verraad brengt hem naar Wall Street. Daar omarmt hij vriendschap, hoge hakken en bedrog.

De auteur van dit indrukwekkende debuut is Boris Eustatia. Boris werd geboren in Nijmegen, keerde na de promotie van zijn Antilliaanse vader terug naar Curaçao om, na de echtscheiding van zijn ouders, samen met zijn moeder en broertje, weer naar Nederland te komen. Na problemen op school werd hij in een pleeggezin geplaatst en daar, in de warmte van een intellectueel gezin, voltooide hij zijn middelbare school en studeerde vervolgens af aan de Radboud Universiteit. Hij is medeoprichter van loopbaanadviesbureau Qompas, een organisatie waar hij nu ruim 25 jaar met veel genoegen leiding aan geeft.

Nocturne voor Messina’ | Paperback | ISBN 978-90-833000-0-9 | 240 pagina’s | € 24,50

Thrillerauteur Ted Polet schrijft historische roman over slavernijverleden
‘Anansi’ is een rakende en intrigerende roman tegen de achtergrond van de slavenhandel en de Surinaamse plantages aan het eind van de 17e eeuw en bevat het verhaal over de verboden liefde tussen een slaafgemaakte vrouw en een Hollandse zeeman.

De hoofdpersonen zijn de jonge Afrikaanse vrouw Efua, eigendom van een Spaanse slavenhandelaar, en de rebelse Nederlandse zeeman Evert Adriaansz die zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken voelen. Wanneer de verboden relatie aan het licht komt, wordt Efua verkocht en op een slavenschip naar Suriname gezet. Evert gaat naar haar op zoek aan de overzijde van de Atlantische Oceaan, een barre zoektocht in de binnenlanden van het 17e-eeuwse Suriname.

Dit boek vertelt op pakkende wijze over de slavenhandel van de WIC en de gruwelen van de Surinaamse plantages, over Caribische piraten, orkanen en de ontberingen van de zeevaart in lang vervlogen tijden. De volksverhalen van de slimme spin Anansi, die in West-Afrika van generatie op generatie worden overgeleverd en met de slavenhandel naar Suriname zijn gereisd, vormen een rode draad in het boek. Polet deed diepgaand literatuuronderzoek voor zijn boek en reisde af naar Suriname om ter plekke onderzoek te doen.

‘Anansi’ | Paperback | ISBN 978 94 93245 87 7 | € 21,95

Esther van Jan Jansen
Jan Jansen, auteur van de zeer actuele roman ‘Esther’, groeide op in de roerige jaren zestig, vergaarde een fortuin en verloor dat vervolgens weer. Sinds enkele jaren heeft hij zich geheel toegelegd op het schrijven en dat is een verrijking voor de Nederlands literatuur. Jansen beschikt over een rijke woordenschat en aan de wijze waarop hij zijn zinnen ‘componeert’, kan slechts een enkele auteur vandaag de dag tippen. Toch blijft zijn werk toegankelijk en kan de lezer zich geheel verplaatsen in de situatie van de personages.

‘Esther’ vertelt het verhaal van weduwnaar Alex, wiens leven, na de dood van zijn vrouw, alle kleur heeft verloren. Tergend langzaam gaan de dagen voorbij. Op de wereld om zich heen reageert hij vanaf dat moment met lichte ironie en sarcasme, bespreekt deze met zijn hond en discussieert erover met zijn kinderen. Dan verschijnt Esther ten tonele, een vluchtelinge uit Iran, die zijn grauwe leven weer kleur geeft. Helaas blijkt, dat er achter een masker van kalmte, zoals zo vaak onzichtbaar voor de ander in haar hart een alles vernietigende fatale storm woedt. ‘Esther’ kent diverse, zeer actuele, thema’s. Eenzaamheid is er daar één van. Daarnaast is het vluchtelingenprobleem en de situatie in Iran, het land van afkomst van Esther, prachtig in deze roman verwerkt. Waarheidsgetrouw en treffend.

‘Esther’ | Hardcover | ISBN 9789464026795 | 228 pagina's | 23,95

Oud journalist en presentator, Han van der Meer, schrijft boek
Han van der Meer begon zijn carrière bij de Volkskrant, presenteerde veertien jaar lang de ‘Ver van mijn bed show’, maakte documentaires als ‘Rare jongens, die Cubanen’ en was zes jaar redacteur-verslaggever bij KRO’s Brandpunt. Onlangs verscheen ‘Ach, zeik niet’, zijn eerste boek.

‘Ach zeik niet’ is een intrigerend, boeiend, vermakelijk en vaak ook ontroerend boek, vol herinneringen aan de oorlog, het herrijzende Nederland in de jaren 50 en aan het bruisende Londen van begin jaren zestig. Daarnaast beschrijft het boek de groei en bloei van de krant waar hij op zestienjarige leeftijd als redactiebediende ging werken. Van der Meer geeft de lezer inzage in het grote, katholieke arbeidersgezin en de uitgebreide familie waarin hij is opgegroeid. Het ene familielid is nog kleurrijker, excentrieker, heldhaftiger of sportiever dan de ander.

Kortom, ‘Ach, zeik niet’ is niet alleen een bijzonder fraai tijdsbeeld, maar de herinneringen die Van der Meer in zijn boek beschrijft, zullen bij veel van zijn lezers herkenning oproepen. Han van der Meer komt oorspronkelijk uit Amsterdam maar woont, samen met zijn vrouw, inmiddels al jaren in Maastricht.

‘Ach, zeik niet’ | Paperback | ISBN luidt 9789493306608 | 328 pagina’s | € 30,-

Fatale prikkels’, 21e boek van Vlaamse bestsellerauteur, Sterre Carron!
In de boeken van de Vlaamse bestsellerauteur, Sterre Carron, staan rechercheur Rani Diaz en haar team centraal. ‘Fatale prikkels’, vertelt het verhaal van Marthe, die op een noodlottige nacht het levenloze lichaam van haar vriend aantreft. In paniek zoekt ze naar haar dochtertjes, maar haar speurtocht wordt abrupt verstoord door een vreemde man op de trap. Wat Rani Diaz en haar team aantreffen op de plaats delict tart alle verbeelding. Wanneer ook de eigenaar van een massagesalon op beestachtige wijze wordt vermoord, is het hek helemaal van de dam. Terwijl het aantal slachtoffers blijft toenemen, rijst de vraag of de getroffenen willekeurig zijn gekozen, of dat er een sinistere connectie is die hen verbindt? In een race tegen de klok zoeken Rani en haar collega’s naar een verband. Slagen ze erin om deze gewelddadige dader te stoppen, of blijft hij of zij ongrijpbaar?

Sterre Carron woont in de buurt van Mechelen, was verbonden aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en werkte jarenlang als verloskundige.

‘Fatale prikkels’ | Paperback | 9789464789058 | 386 pagina’s | 22,50

Methode Mastermind van Ron van Wieringen
Heeft u wel eens een baas gehad die zich gedroeg als een ware tiran? Waarschijnlijk zullen heel wat mensen deze vraag -helaas- met ‘ja’ beantwoorden. Voor velen was dat zelfs een traumatische ervaring waar zij nog jaren last van hadden. Voor hen, maar ook voor vele anderen, is ‘Methode Mastermind’ een absolute aanrader. Ron van Wieringen legt -in romanvorm- de drijfveren, overtuigingen en methodes van ware bedrijfstirannen bloot. Hij schreef zijn boek vanuit de visie van een jongeman die, onder druk van allerlei verwachtingen, zelf een bedrijfstiran dreigt te worden. Het ambitieuze hoofdpersonage in ‘Methode Mastermind’ -Max- krijgt een ‘gouden’ kans, maar dat heeft wel een prijs. Hij zal zich moeten conformeren aan de tien principes van de macht. Van Wieringen krijgt dagelijks reacties van mensen die de beschreven situaties heel herkenbaar vonden en bij wie het verhaal heel wat emoties opriep.

Vlak voor de verschijning van zijn boek kwam Van Wieringen in contact met muzikant Jeroen Princen en dat was het begin van een bijzondere samenwerking en maakte van ‘Methode Mastermind’ een unieke combinatie van een indrukwekkende roman en een album vol liedjes. Ja, u leest het goed: liedjes. Princen componeerde twaalf aansprekende popsongs die op verrassende wijze de emoties in het boek ondersteunen. De popsongs zijn, door middel van QR-codes, tijdens het lezen van het boek, te beluisteren. Gemotiveerd door de enthousiaste reacties brachten de twee mannen zelfs een theatervoorstelling op de planken waarbij zij werden begeleid door één van de beste big bands van Nederland.

‘Methode Mastermind’ | Paperback | ISBN: 9789090365701 | 421 pagina’s | € 29,-

Borduren in het donker – een literaire parel
Precies een jaar na ‘De Kwartiermaker’ verscheen er een nieuwe historische novelle van de hand van auteur Juul Martin Williams. ‘Borduren in het donker’ speelt zich af in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog en verhaalt over chirurg Alistair MacEwen die na drie loodzware jaren in het veldhospitaal achter de loopgraven belandt waar hij wordt opgevangen in een nabijgelegen chateau. In de zomer van 1926 keert hij terug naar Frankrijk om de vrouw te bezoeken die gedurende die laatste oorlogswinter voor hem zorgde, Ghislaine. Ook in haar leven heeft de oorlog diepe sporen nagelaten. Al snel na aankomst blijkt dat dit weerzien ingrijpende gevolgen heeft voor hen beiden en aan hun leven voorgoed een andere wending zal geven.

Juul Martin Williams (Breda, 1959) studeerde geschiedenis, godsdienstwetenschappen en filosofie. Zij werkte onder meer als counselor, keynote speaker, redacteur, copywriter, vormgever en koordirigent. Williams schrijft poëzie, fictie en non-fictie in het Nederlands en het Engels. Haar gedicht ‘14 mei 1940’ werd in 2020 voorgedragen tijdens de herdenking van 80 Jaar Bombardement Rotterdam.

‘Borduren in het donker’ | Paperback | ISBN: 978-94-649-1014-8 | 118 pagina’s | € 14,-. De Engelse versie kent de titel ‘Embroidering in the dark’ telt 116 pagina’s en kost € 13,-. Daarvan luidt het ISBN: 978-94-649-1015-5.

Boeken met een boodschap bij Uitgeverij Doornwater


Uitgeverij Doornwater uit Obdam timmerde het afgelopen jaar stevig aan de weg. De twee drijvende krachten achter deze uitgeverij, Rob van Doorn en Hanneke van de Water, zijn beiden diep geworteld in de boekenbranche. Van Doorn doordat hij zelf auteur is van -onder meer- diverse politiek getinte thrillers en Van de Water doordat zij al jaren actief is als literair agent en boekmarketeer. Een uitstekende én succesvolle combinatie.

De twee maakten de keuze om, binnen de uitgeversbranche, buiten de lijntjes te kleuren. Zo vinden zij het genre-etiket volstrekt ondergeschikt aan het feit dat voor hen een boek een maatschappelijke boodschap moet bezitten. Het liefst zien zij dat hun boeken mensen aan het denken zet, discussie losmaakt en zelfs wellicht een verandering op gang brengt. Op de vraag om een paar van de verschenen boeken uit te lichten, vliegen de titels ons om de oren. Hoe kunnen we daar nu een keuze uit maken? Oké, we doen een poging

Ontworteling
In deze nieuwste eco-thriller van Janine Keijser reist journaliste en wereldverbeteraar Lara af naar Brazilië in opdracht van een organisatie die inheemse gemeenschappen helpt in Zuid-Amerika. Ze gaat op onderzoek uit in het Amazonegebied. Wanneer Lara op een schandaal stuit dat het regenwoud en de inheemse stam in gevaar brengt, komt ze in een angstaanjagend kat-en-muisspel terecht. Ze legt haar leven in de waagschaal om de waarheid boven tafel te krijgen. Door de huiveringwekkende gebeurtenissen valt Lara in een zwart gat waar ze hallucinerende ervaringen doormaakt. Haar diepste angsten komen voorbij maar ook de intense krachten die ze aan kan boren als ze eenheid ervaart met de natuur.

ISBN 9789083277066 | Paperback | 280 pagina's | € 22,95

De Colombiaan
‘De Colombiaan’ van Michael Planting gaat over de eigenaar van een autoschadeherstelbedrijf die, nadat hij al enige tijd verdachte activiteiten waarneemt in de loods tegenover zijn werkplaats, op onderzoek uitgaat. Hij ziet kans de loods in te komen en treft er een enorme wietplantage en een productieruimte van chemische pillen aan. Voor hij zich uit de voeten kan maken wordt hij in de kraag gevat door een van de drugscriminelen die hem niet meer laat gaan. De hoge baas wordt opgeroepen om te beslissen over zijn lot. Vanaf dat moment verandert zijn leven in een hel.

ISBN: 9789083277059 | Paperback | 270 pagina's | € 22,95

Een anonieme tip
In deze thriller van Jos Meeuwsen is de hoofdrol weggelegd voor freelance journaliste Anna van Breda die door een van haar opdrachtgevers wordt gevraagd een anonieme tip na te trekken over mogelijke cocaïnehandel in het luxe appartementencomplex Dahliastaete in Arnhem. Ondanks haar weerstand, kan ze haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en vraagt haar buurmeisje Tessa om hulp. Daarnaast benadert ze vriendin en tuinarchitect Lieselot van Kralingen, die de tuin aanlegde bij het appartementencomplex. Al snel komt ze erachter dat haar vrienden een wel heel dubbele agenda hebben en ze raakt verstrikt in een web van problemen. Of zij zich uit deze benarde situatie weet te redden, leest u in ‘Een anonieme tip’.

ISBN: 978-90-832770-9-7 | Paperback | 250 pagina’s | € 22,95

Bijtend Goud
‘Bijtend goud’ van Peter Maring is een fictief verhaal binnen een waargebeurde setting en gaat over de mogelijkheid hoe anderen, vertaald in de fictieve familie die acteert in ‘Bijtend goud’, zich hebben kunnen verrijken middels het leed dat de Joden is aangedaan. De fictie ligt dichtbij de werkelijkheid. Een van de hoofdpersonages in ‘Bijtend goud’ is de zesendertigjarige Helmut, antiek restaurateur en kleinzoon van de beroemde Weense snaarinstrumentenmaker Gossman. Hij ontmoet, tijdens een autorally, Helene die hem voortelt een antiek kabinet van haar oom te restaureren. In een geheim vak van de kast, vindt Helmut een bruine leren map. De inhoud is even schokkend als weerzinwekkend.

ISBN: 9789083277042 | Paperback | 260 pagina’s | € 21,95

De Joodse vrouw
‘De Joodse vrouw’ van Anneloes Tieleman verhaalt over de onmogelijke liefde tussen Maartje en de ultraorthodoxe Aviva. Wanneer de twee vrouwen hun gevoelens voor elkaar niet langer kunnen ontkennen, ontstaat er ‘tegen de wind in’ een relatie. Wanneer Aviva echter plotseling spoorloos verdwijnt, spat Maartjes perfecte leven uit elkaar. Met haar dochter en beste vriendin start ze een zoektocht, maar de ultraorthodoxe gemeenschap maakt het hen niet gemakkelijk. Tot overmaat van ramp wordt bij Maartjes moeder Alzheimer geconstateerd en ziet zij zich genoodzaakt naar Canada af te reizen om voor haar moeder te zorgen. Een nieuw leven... een nieuwe start? Een nieuwe liefde? Of kan ze Aviva toch niet loslaten?

ISBN: 978-90-832770-7-3 | Paperback | 250 pagina’s | € 21,95

Een Passant
Tijdens het lezen van ‘Een Passant’ ga je je langzaamaan afvragen waarom je je niet wat meer hebt verdiept in de achttiende eeuw en de rol van Frankrijk in de geschiedenis. Een periode met grote veranderingen in de internationale verhoudingen met effecten die nu nog merkbaar zijn als het gaat om de invloed van geld, politiek en dus van macht.Je wordt aan de hand meegenomen door Alphonse de Rochemaure, een jongeman van lage adel, die via contacten met hoogwaardigheidsbekleders inzicht geeft in de politieke en maatschappelijke verhoudingen in die periode en de wijze waarop (ook persoonlijke) relaties een rol speelden. De rol van de kerk, de relativiteit van religie en uiteenlopende ambities en verlangens komen aan de orde.Een majestueuze roman waarin feiten en werkelijkheden zijn vermengd met fictie.

ISBN: 978-90-832770-8-0 | Paperback | 575 pagina’s | € 29,50

Dit artikel is eerder gepubliceerd in onze winter-editie van Update