DRENTHE - In 2023 werden er in Drenthe 1.325 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt lager dan het jaar ervoor. Assen bleek het minst veilig om je fiets te parkeren: in deze gemeente werden namelijk de meeste fietsendiefstallen gemeld van heel Drenthe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.


Meeste incidenten in Assen

Vooral in Assen sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag, met in totaal 485 gestolen fietsen. De gemeente telt hiermee zelfs ruim een derde van alle gestolen fietsen in de provincie. De top 5 Drentse gemeenten met de meeste incidenten in 2023 is als volgt:

  1. Assen: 485 meldingen van fietsendiefstal

  2. Hoogeveen: 255 meldingen van fietsendiefstal

  3. Emmen: 250 meldingen van fietsendiefstal

  4. Meppel: 95 meldingen van fietsendiefstal

  5. Aa en Hunze: 55 meldingen van fietsendiefstal

In Borger-Odoorn, De Wolden en Westerveld lag het aantal gestolen fietsen in 2023 juist het laagst: in deze gemeenten werd 10 keer melding gedaan van een gestolen fiets.

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

In 2023 minder fietsendiefstallen

Ten opzichte van een jaar eerder werden in 2023 12,3% minder fietsen gestolen. Een opvallende daling, want op landelijk niveau nam het aantal fietsendiefstallen juist sterk toe. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, niet overal in Drenthe nam deze vorm van criminaliteit af.

Zo is het aantal fietsendiefstallen in Aa en Hunze juist sterk toegenomen (+57,1%), evenals in Hoogeveen (+34,2%) en Meppel (+11,8%). In acht Drentse gemeenten daalde het aantal fietsendiefstallen. De sterkste afname in 2023 was in Midden-Drenthe (-42,1%).

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:

https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023