NEDERLAND - Het Pinksterweekend is uitstekend begonnen met regelmatig zon en prima temperaturen. Met name in het binnenland kwamen er echter ook enkele pittige (onweers)buien voorbij en die tendens zet zich de komende dagen voort.


Zondag
, op eerste Pinksterdag, begint wederom droog en vrij zonnig. In de loop van de ochtend ontstaan de eerste stapelwolken en aan het einde de ochtend kunnen landinwaarts al enkele buien vallen. In de middag kunnen wederom in het binnenland enkele felle buien vallen met kans op onweer, hagel en veel regen in een korte tijd. De nadruk ligt daarbij op de zuidoostelijke helft van het land. De kustgebieden houden het opnieuw een stuk droger. Tijdens zonnige momenten ligt het kwik in het binnenland tussen 20 en 22 graden. Vlak aan zee is het met een graad of 18 net iets minder warm. De wind is meest matig en komt uit noordelijke richtingen.

Het weerbeeld van de voorgaande dagen herhaalt zich ook op maandag (2e Pinksterdag). Na een droge en vrij zonnige start is het binnenland in de middag weer gevoelig voor enkele regen- en onweersbuien. Aan de kust lijken de buien weer achterwege te blijven. Aan de temperatuur verandert weinig. Van west naar oost wordt het 19 tot 21 graden. De wind is zwak tot matige en komt uit noordelijke richtingen. De zon is dit hele pinksterweekend vrij fel. Midden op de dag wordt zonkracht 5 gehaald en dan kan men tijdens zonnige momenten vrij snel verbranden.

Stabiel lenteweer blijft na het lange pinksterweekend achterwege. Dinsdag is het eerst nog een lange tijd droog met flink wat ruimte voor de zon, maar aan de voorzijde van een grootschalig neerslaggebied neemt in de loop van de dag de bewolking overal toe. Lokaal kan het met 23, 24 graden nog wel warm worden

Ook woensdag kan het langdurig regenen in ons land. We moeten in ieder geval rekening houden met een flinke bak hemelwater. Met 18 tot 20 graden is het gelijk minder warm als de voorgaande dagen.

De dagen daarna is het nogal onzeker, maar het lijk erop dat de neerslagkansen flink afnemen. Lokaal blijven nog enkele buien mogelijk, maar de droge en zonnige momenten overheersen op donderdag en vrijdag. Aan de temperatuur lijkt vooralsnog weinig te veranderen en op veel plekken kunnen we maxima verwachten van een graad of 20.

Die verwachtingen trekken door naar het volgende weekend en kan het op zondag zelf weer iets boven de 20 graden worden bij een matige wind.