MIDDEN NEDERLAND - Vijf mannen en één vrouw zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot celstraffen variërend van 3,5 jaar tot 30 dagen. Het zestal maakte zich in 2019 en 2020 schuldig aan oplichting van rekeninghouders van verschillende banken. Ze richtten zich hierbij met name op 65-plussers. Het OM eiste veel hogere celstraffen, maar volgens de rechtbank is bij een groot aantal aangiften onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van de individuele verdachten.

E-mails
De verdachten uit Veendam (2), Amersfoort, Nieuw-Buinen, Nieuwegein en Hilversum hadden ieder hun eigen rol binnen de oplichtingspraktijken. Meestal ontvingen de slachtoffers een e-mail die van hun bank leek te komen. In die e-mails stond dat een derde was gemachtigd geld van hun rekening af te schrijven. De ontvanger moest vervolgens op een link klikken als die machtiging niet juist was. De rekeninghouders werden na het aanklikken van de link gebeld door een man die zich voordeed als een medewerker van de bank. Die wist de rekeninghouders ervan te overtuigen om het geld over te boeken naar een ‘veilige rekening’. In werkelijkheid verdween het geld naar rekeningen van verdachten die fungeerden als zogenaamde ‘money mules’ en werd dit direct opgenomen door ‘cashers’.

Hoofdverdachte
Mede op basis van de aangiften, chatgesprekken én camerabeelden van banken waar het geld is opgenomen komt de rechtbank tot bewezenverklaringen in de zaken van de zes verdachten. De 32-jarige man uit Veendam wordt gezien als de hoofdverdachte. Hij vervulde bij alles een grote rol. Zo stuurde hij de bellers, cashers en money mules aan en verdeelde hij de opbrengsten. Volgens de rechtbank blijkt uit het dossier dat zijn eigen opbrengst van grote omvang was. In een chatgesprek benoemt hij dat hij wekelijks tonnen aan contant geld had. Uiteindelijk komt de rechtbank in zijn strafzaak tot een bewezenverklaring van oplichting van 19 rekeninghouders voor een bedrag van ruim € 563.000,- én voor het witwassen van dit bedrag. Volgens de rechtbank zijn er ook aanwijzingen dat hij bij de oplichting van méér slachtoffers betrokken was.

Veroordelingen
De rechtbank oordeelt dat de vijf mannen deelnamen aan een criminele organisatie. De 32-jarige Veendammer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Die straf moet hij direct uitzitten. De rechtbank vindt het maatschappelijk onaanvaardbaar dat deze verdachte een (eventueel) hoger beroep in vrijheid zou mogen afwachten. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen aan de opgelichte rekeninghouders. De verdachte uit Amersfoort was betrokken bij de oplichting van 15 rekeninghouders. De rechtbank legt hem een celstraf op van 2,5 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De andere verdachten hadden een kleinere rol in het geheel en hebben daarom lagere straffen gekregen.