ASSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank Noord-Nederland in Assen een gevangenisstraf van 4,5 jaar geëist tegen een 24-jarige man uit Assen. Hij wordt verdacht van onlinefraude waarmee hij in 2021 voor zo’n 650.000 euro aan schade heeft berokkend. Daarvan is ruim 300.000 euro in de portemonnee van de verdachte en zijn mededaders terecht gekomen. De bank kon de rest nog net op tijd terughalen.


De man ging volgens het OM als volgt te werk. Hij kocht lijsten met willekeurige persoonsgegevens op het internet en belde deze mensen. Daarbij deden hij of zijn mededaders zich voor als bankmedewerker en vertelden dat er verdachte transacties op hun bankrekening hadden plaatsgevonden. De man vroeg het slachtoffer vervolgens een virusscanner te installeren. De slachtoffers deden dat, niet wetende dat het geen virusscanner was maar een soort tool. Met deze tool kon de verdachte meekijken op het scherm van de slachtoffers.

Beeld op zwart

Daarna verzocht de verdachte om naar internetbankieren te gaan, waarna de slachtoffers werden bewogen tot het overmaken van geld naar een PayPal-account; soms deed de zogenaamde bankmedewerker dat ook zelf. “Het beeld gaat dan even op zwart en daarna is er geld weg, veel geld vaak”, aldus de officier van justitie.

“Juist deze vorm van criminaliteit is betrekkelijk eenvoudig en erg lucratief, daarom moet van de op te leggen straf een afschrikwekkende werking uitgaan. Niet alleen voor de verdachte, maar ook voor anderen die menen op deze wijze een makkelijk en luxe leventje op te kunnen bouwen.”

Lucratief

Tegen de verdachte zijn 64 aangiftes gedaan, waarvan er ruim vijftig op de tenlastelegging zijn terechtgekomen. Volgens de officier van justitie valt het gelukkig ook op dat veel mensen niet in de trucs van de verdachte zijn getrapt. “Maar de kracht van deze fraudevorm ligt in de aantallen. Ook als nog geen procent van de potentiele slachtoffers daadwerkelijk wordt bestolen, is het businessmodel lucratief. De genoemde €300.000 is in een periode van vijf maanden buit gemaakt, een jaarinkomen van zo’n €720.000 dus.”

Merkkleding

Volgens het OM zijn de gebruikte telefoonnummers te herleiden naar de verdachte. Ook is meegeluisterd met gesprekken en treft de politie lijsten met zo’n 5.000 telefoonnummers en een kleine 1.000 persoonsgegevens aan op zijn telefoon. Ook heeft de verdachte volgens de officier van justitie geprofiteerd van zijn handelen, omdat hij dure merkkleding koopt van het “verdiende” geld. “Verdachte houdt er een levensstijl op na die, gezien de in beslag genomen kleding, niet verklaard kan worden vanuit zijn legale inkomsten.”

Geen berouw

De verdachte ontkent en wijst naar anderen, zonder namen en rugnummers te noemen. Daarnaast heeft hij al enkele veroordelingen vanwege vermogensdelicten op zijn naam staan. “Hij pleegt de delicten bewust en lijkt weinig berouw te ervaren”, zegt de officier van justitie. Mede daarom eist hij een langdurige gevangenisstraf. “Juist omdat deze vorm van criminaliteit betrekkelijk eenvoudig is en erg lucratief, moet van de op te leggen straf een afschrikwekkende werking uitgaan. Niet alleen voor de verdachte, maar ook voor anderen die menen op deze wijze een makkelijk en luxe leventje op te kunnen bouwen.”

De rechtbank doet op 7 februari uitspraak in deze zaak.