ASSEN - Vandaag heeft de officier van justitie op verdenking van witwassen en wapenbezit tegen een 49-jarige man zonder vaste woonplaats dertig maanden cel geëist. Tegen een 20-jarige man uit Assen eiste hij achttien maanden. De twee mannen werden op 16 april 2020 bij een Amsterdams appartementencomplex aangehouden. In een auto in de ondergrondse parkeergarage werd, deels in een verborgen ruimte, voor bijna een half miljoen euro aan bankbiljetten aangetroffen. De politie trof daarnaast in dit onderzoek bij doorzoekingen van twee woningen ruim vierhonderdduizend euro en een vuurwapen aan.

Verbalisanten die in de ondergrondse parkeergarage van het appartementencomplex surveilleerden zagen op 16 april vorig jaar in een auto een openstaande sporttas met zichtbaar veel bankbiljetten. Toen de verbalisanten op de twee bij de auto aanwezig mannen afstapten, reageerden zij geschrokken en zenuwachtig. Bij nadere inspectie van de auto werden ook in een openstaande verborgen ruimte van de auto bankbiljetten aangetroffen. In totaal lag er in de auto een geldbedrag van 484.000 euro.

Criminele ontmoeting
De achterramen van de auto waren geblindeerd, kennelijk was er alles aan gedaan om wat er in de auto gebeurde maar buiten beeld te houden. Alles bij elkaar leek het op een criminele ontmoeting die door de politie werd verstoord: de ondergrondse parkeergarage als ontmoetingsplek, de grote som geld en met name de verborgen ruimte in de auto. De officier in zijn requisitoir: “Verborgen ruimtes zijn in essentie bedoeld om goederen aan het zicht te onttrekken en vormen daarmee voor criminelen dan wel criminele organisaties hèt middel om strafbare zaken buiten de waarneming van de autoriteiten te kunnen vervoeren.”

Bij doorzoekingen van twee woningen, eentje in het bijbehorende appartementencomplex en een in Rotterdam, werd bij elkaar nog eens 426.000 euro aangetroffen. Daarnaast vond de politie een geldtelmachine, een jammer, een paar telefoons waaronder een cryptotelefoon en - verstopt in de afzuigkap - een vuurwapen. De informatie die op de telefoons werd aangetroffen duidde erop dat de gebruikers van die telefoons actief betrokken moeten zijn geweest bij grootschalige internationale drugstransporten.

Zwijgrecht
Bij de doorzoeking van het appartement boven de parkeergarage werd de 20-jarige man aangehouden. De 49-jarige man – zijn vader – was vlak daarvoor in de ondergrondse parkeergarage aangehouden. Beide verdachten hebben zich gedurende het gehele proces integraal beroepen op hun zwijgrecht. In de ondergrondse parkeergarage werd op 16 april ook een inmiddels 39-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij heeft afgelopen maart al voor de rechter gestaan en is veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden voor witwassen. Dat vonnis is inmiddels onherroepelijk.

De officier heeft bij het bepalen van de strafeis tegen de beide verdachten die vandaag voor de rechter stonden het vuurwapenbezit zwaar meegewogen: “Het vuurwapengeweld in Amsterdam neemt de laatste jaren hand over hand toe. Haast wekelijks vinden er schietincidenten plaats en deze ontwikkeling dient te worden gestopt. Een belangrijk element hierbij is de aanpak van vuurwapenbezit en daarmee dus ook dat er bij de vervolging en berechting daarvoor een duidelijk signaal wordt afgegeven.”