ASSEN - Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 42 maanden geëist tegen een 53-jarige man uit Assen. Hij wordt verdacht van het op uiterst geraffineerde en ernstige wijze uitbuiten van drie kwetsbare vrouwen en hen te introduceren in het gebruik van drugs.


Het OM verdenkt de man ervan in de periode van 2017 tot en met 2021 voor zowel eigen seksueel gerief als financieel gewin te hebben geprofiteerd van seksuele handelingen bij de vrouwen. “Daarbij heeft hij op grove wijze inbreuk gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van de slachtoffers”, zegt de officier van justitie in zijn requisitoir.

Zedenpolitie

Op 17 augustus 2021 wordt de verdachte aangehouden, nadat in april van dat jaar het eerste contact is gelegd door de zedenpolitie met één van de slachtoffers. Daarna volgden gesprekken met andere personen. Dat heeft geleid tot een doorzoeking, een digitaal onderzoek en de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen. Ook is gesproken met een groot aantal getuigen. Daarnaast wordt bij de verdachte thuis drugs aangetroffen.

Modus operandi

Uit het onderzoek blijkt volgens de officier van justitie dat de modus operandi van de man in het geval van alle aangevers in meer of mindere mate gelijk is. Hij legt contact met kwetsbare vrouwen en spoort hen vervolgens aan tot het gebruik van drugs. Daarna introduceert hij de vrouwen in de wereld van de seksfeesten en is er sprake van seksafspraken die veelvuldig gepaard gaan met drugsgebruik. In een aantal gevallen krijgt hij geld van mannen, in de vorm van zogenaamde paydates, voor de seksuele handelingen met de aangevers.

Aangetrokken

De officier van justitie constateert dat er complexe relaties zijn (geweest) tussen de verdachte en de vrouwen. “Uit de verklaringen van aangeefsters komt een beeld naar voren dat zij zich enerzijds sterk tot de verdachte aangetrokken voelden, maar anderzijds zich ook wilden onttrekken aan zijn invloed. Deze houding duurt in sommige gevallen zelfs voort tot na beëindiging van de relatie.”

Schaamte en spijt

Gezegd kan worden dat alle vrouwen aangifte hebben gedaan om anderen te behoeden voor een toekomstige relatie met de verdachte. Volgens het OM bevestigen de verhalen van de aangevers de modus operandi van de verdachte, “waarbij vrijwel allen spreken over tegenstrijdige gevoelens. Ook geven zij aan verliefd te zijn op de verdachte en deze, ondanks alles, niet kwijt te willen. Uit deze aangiftes spreken ook gevoelens van schaamte en spijt.”

Boos en agressief

Alle vrouwen verklaren ook dat indien verdachte zijn zin niet kreeg, hij boos en agressief werd. De officier van justitie constateert verder dat de verdachte grillig en hardhandig was in zijn optreden. “Als men niet meegaat in zijn verlangens tot deelname aan seksfeestjes betekent dit het einde van hun relatie.”

Het is een feit van algemene bekendheid dat dit soort van slachtofferschap diepe sporen achterlaat en kan leiden tot grote psychische en emotionele schade. “Daarop is deze zaak zeker geen uitzondering.”