ASSEN - Op 13 februari 2022 vindt binnen de bebouwde kom van Assen een ongeval plaats op de Europaweg. Daarbij komt een 19-jarige inzittende van de auto om het leven. Uit onderzoek komt wat het OM betreft vast te staan dat een destijds 15-jarige jongen, die als verdachte is aangemerkt, de auto heeft bestuurd.

Gezien de leeftijd van de verdachte is duidelijk dat hij reed zonder rijbewijs. Door onbekende oorzaak is de auto waarin de verdachte reed op een uitvoegstrook rechtdoor gereden. Daarbij is de auto de middengeleider opgereden en in botsing gekomen met meerdere bomen. Door de botsing is de auto op de kop op de rijbaan voor het tegemoetkomende verkeer terecht gekomen. Als gevolg van het ongeval wordt de 19-jarige inzittende uit de auto geslingerd en overlijdt ter plaatse.

Het OM vervolgt de inmiddels 16-jarige jongen voor het veroorzaken van een verkeersongeval met de dood tot gevolg. Volgens het OM waren er geen verdovende middelen in het spel. Wel zou de jongen te hard hebben gereden en de auto onvoldoende onder controle hebben gehad. De rapportage van de Raad voor de Kinderbescherming neemt de officier mee in haar strafmotivering. Zij eist zes maanden jeugddetentie waarvan vijf maanden voorwaardelijk met daaraan gekoppeld bijzondere voorwaarden plus een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van twee jaren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.