HOOGERSMILDE - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep 13 jaar gevangenisstraf en tbs dwangverpleging voor een nu 38-jarige man uit Leiden. Hij zou in 2020 een man in Hoogersmilde hebben doodgeschoten. Rechtbank Noord-Nederland legde de verdachte eerder een gevangenisstraf van 15 jaar op. Daartegen ging de verdachte in hoger beroep.

De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar uit de gevangenis. Na hun vrijlating hielden de mannen contact. Op de avond van de schietpartij op 9 november 2020 reden ze samen vanuit Assen in een auto naar een camping in Hoogersmilde waar het slachtoffer woonde. Daar aangekomen zou de verdachte het slachtoffer in de auto vier keer hebben beschoten. Het slachtoffer stierf ter plekke.

Geen noodweer

De verdachte heeft verklaard dat tijdens de autorit het slachtoffer hem met een wapen bedreigde. Vervolgens zouden ze verder zijn gereden op de camping, waar het slachtoffer met het wapen uitstapte en even later weer instapte met het wapen. De verdachte zegt dat hij het wapen toen wilde wegduwen. In de worsteling die volgde zou de verdachte op de andere man hebben geschoten. De verdachte beroept zich op noodweer.

De advocaat-generaal zegt dat van noodweer geen sprake is. De benoemde worsteling door de verdachte komt niet overeen met de bewijzen die zijn gevonden. Bovendien kloppen de verklaringen van de verdachte niet met forensische sporen. Het beroep op noodweer moet daarom in de visie van het OM worden verworpen. De eis van 13 jaar gevangenisstraf en tbs dwang is wat het OM betreft daarmee gerechtvaardigd. Het OM weegt mee dat de verdachte in een andere zaak al eerder is veroordeeld voor doodslag.