DRENTHE - Het aantal ongelukken in het Drentse verkeer neemt toe. In 2022 ging het 2.667 keer mis op wegen in Drenthe, een stijging van 5% ten opzichte van een jaar eerder. Wel is deze toename iets minder sterk dan landelijk gemiddeld (+6,8%), al zijn er wel grote lokale verschillen binnen de provincie. In De Wolden ging het bijvoorbeeld zelfs om een stijging van ruim een kwart. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijskwaterstaat.


Drenthe is niet de enige provincie waar het aantal verkeersongevallen is toegenomen. De sterkste stijging vond plaats in Zeeland (+10,9%), gevolgd door Noord-Brabant (+10,4%). Flevoland is de enige provincie waar juist een lichte daling was van het aantal ongelukken in het verkeer (-0,8%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Sterkste stijging in De Wolden

Het aantal verkeersongevallen is binnen Drenthe het sterkst toegenomen in de gemeente De Wolden. In het laatst geregistreerde jaar ging het hier 165 keer mis op de weg, een stijging van 26,9% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Meppel (+21,9%), Midden-Drenthe (+15,9%) en Westerveld (+8,4%) was het oppassen geblazen door het sterk stijgende aantal ongelukken in het verkeer.

Niet overal was het kommer en kwel. In vijf gemeenten nam het aantal verkeersongevallen juist af, in Borger-Odoorn ging het zelfs om een daling van 8,8%.

Hier gebeuren de meeste ongevallen

Nergens in Drenthe gaat het zo vaak mis op de weg als in Emmen. In het laatst gemeten jaar werden er in deze gemeente 593 verkeersongevallen geregistreerd. De gemeente is hiermee zelfs goed voor bijna een kwart van alle ongelukken in de hele provincie. De provinciale top vijf gemeenten met de meeste verkeersongevallen is:

  1. Emmen: 593 verkeersongevallen

  2. Assen: 328 verkeersongevallen

  3. Hoogeveen: 327 verkeersongevallen

  4. Midden-Drenthe: 263 verkeersongevallen

  5. Meppel: 206 verkeersongevallen

In Westerveld lijken de wegen vooralsnog het veiligst, al werden in één jaar tijd alsnog 90 verkeersongevallen gemeld. Benieuwd naar hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer op

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/verkeersongevallen-neemt-toe